fredag 16 januari 2009

Downtown Caracas?



Vad döljer sig egentligen bakom Miamis skyline?
Nja, inte mycket att skriva hem om kan man tycka.

Downtown Miami smälldes upp i en construction boom under 2000-talet. Feta skyskrapor, ett virrvarr av traffikleder, men ingen stadsplanering whatsoever. Inga torg eller parker, inga restauranger eller caféer värda namnet. Endast dystra butiker med tyger, skräp-elektronik och jewelery. Sura latinos. Och efter stängningdags när bankfolket drar hem i sina bilar invaderas gatorna av hemlösa.

Trots detta, så finner jag mig själv allt oftare promenerandes runt i dessa kvarter. Jag förlägger lunchen här, i någon av de billiga thai- eller vietnamsyltorna och dricker espresso för en dolares. Har tom. slutat köra bil till jobbet, utan trängs istället med kubanska byggarbetare i kollektivtraffiken.

En favorit är den sk. Metromovern, en litet tåg som svävar över hela Downtown. Roligare än pendeltåg, billigare än Disney World (gratis faktiskt).

Förmodligen eftersträvar jag känslan att verkligen vara utomlands. Detta är inte USA och absolut inte St. Eriksplan, detta är Caracas eller Havana. Här känner man sig som en alien på besök, en outsider på backpack-resa i u-land.

1 kommentar:

Anonym sa...

Varför kör du inte bil till jobbet längre?
Hur tar du dig till jobbet från hemmet ? Buss ?

/Eric XIV